След като Лондон съобщи за нов щам на коронавируса, над 40 държави

...
След като Лондон съобщи за нов щам на коронавируса, над 40 държави
Коментари Харесай

Ще се справи ли Великобритания с изолацията от света?

След като Лондон заяви за нов щам на ковид, над 40 държави ограничиха пътуването на своите жители от и до Англия . Това сътвори транспортен безпорядък и опасения от дефицит на артикули, а английският премиер е под напън да вкара национална карантина .   

Нидерландия първа разгласи фрапантните ограничения, а след нея границите си за Обединеното кралство затвориха Белгия, Австрия, Италия, Ирландия, Швейцария, Чехия, Швеция, Финландия, Хърватия, Литва, Латвия, Естония и Румъния.

Франция забрани всички пътувания от Англия за 48 часа, в това число и на камиони, пренасящи артикули през тунела под Ламанша, което докара до затварянето на най-голямото английско фериботно пристанище в Дувър от другата страна на Ламанша. А министър председателят Борис Джонсън беседва с френския президент Еманюел Макрон за облекчение на хаоса, провокиран от блокадата

Спряха и влаковете под Ламанша към Франция, Белгия и Нидерландия, а Германия позволява на своя територия единствено товарни самолети. Гърция вкара 7-дневна наложителна карантина за всички идващи от Обединеното кралство, а Кипър също ще карантинира пасажерите за 2 седмици.

Контролът върху пътуванията се взема решение от националните държавни управления, само че Европейската комисия има право да координира и да дава рекомендации на страните-членки в Съюза.

Новият вариант обаче към този момент е регистриран и в други страни, измежду които Италия, Нидерландия, Дания и Австралия. Говорителят на националния противоепидемичен щаб в Белгия също осведоми, че новата разновидност е в Белгия най-малко от септември. Според локалните управляващи това може да е причина за растежа в броя на инфектираните от началото на есента.  Заради разпространяването на варианта, Турция забрани полетите на единствено от Англия, само че също и Нидерландия, Дания и Южна Африка, където също са регистрирани случаи с новата вариация на ковид. Израел също ограничи освен Англия, само че и Дания и Южна Африка и даде поръчка, че ще уголемява листата със забрани за пътешестване от и до избрани страни, в случай че в тях бъдат открити огнища на новия вариант. Канада, Чили, Аржентина и Колумбия също не разрешиха полетите от и до Обединеното кралство.

Какво значи всичко това за Англия?

Ситуацията е невиждана в историята – до момента никоя страна не е била изолирана от съвсем целия свят. В главните летища във Англия настъпи транспортен безпорядък, откакто хиляди чужденци и туристи пробваха да изоставен страната в последните часове преди възбраната за пътешестване да влезе в действие. Летищата в Лондон се извършиха с хора, което компрометира тяхната сигурност и направи спазването на отдалеченост невероятно. Местното държавното управление дефинира  като „ безотговорни и рискови “ опитите на жителите да избягат от страната като от потъващ транспортен съд. Прогнозира се изолацията да остане в действие до Великден, само че премиера Борис Джонсън увери, че доставките на ваксини няма да бъдат наранени.

Междувременно тировете, транспортиращи храна, също останаха блокирани. Затова се чака магазините да се препълнят с хора, които желаят да се презапасят, което пък от своя страна ще докара до дефицит на артикули от първа нужда.

Втората по величина верига супермаркети във Англия – Sainsbury's, предизвести още през вчерашния ден, че дефицит ще се появи и в случай че транспортните връзки с континенталната част на Европа не се възстановят бързо . " Ако нищо не се промени, през идващите дни ще стартираме да следим дефицит на марули, някои типове салати, карфиол, броколи и цитрусови плодове. Всички те се внасят от континента по това време на годината ", предизвести Sainsbury's, представена от „ Ройтерс “.

Веригата прикани държавните управления на Англия и Франция да стигнат до решение, с което да се разреши незабавното пропускане на селскостопанска продукция и други храни през пристанищата. Транспортните ограничавания засягат хиляди водачи на тирове. И в случай че английските могат да извърнат и да се приберат, то задграничните остават блокирани.

" Шофьорите на камиони не влизат в контакт с хората, ние сме сами в камиона, самоизолираме се за три или четири дни едновременно ", разяснява един от водачите на товарни камиони пред BBC Radio 4.

Какви ограничения ще предприеме Обединеното кралство?

След като 40 страни затвориха границите си за Обединеното кралство, английският министър председател е свикан да вкара нов народен локдаун. Второ денонощие водачите на товарни камиони останаха заклещени в очакване границата с Франция да  се отвори за тирове.

Случаите на инфектирани с новия вариант обаче зачестяват, а основният теоретичен консултант на държавното управление професор Патрик Валанс, представен от БНР, предизвестява, че разновидността към този момент е на всички места и повече региони би трябвало да влязат в най-високата четвърта степен на карантина. Предвижда се и скок на инфектираните към празниците.

Изолацията, с изключение на физическа, има и политически последствия – договарянията за Brexit би трябвало да са към своя край, само че към Борис Джонсън са отправени апели за отсрочване на значимото събитие. Причината – държавното управление е фокусирано в битката с новия вариант на вируса.

Mиниcтъp-пpeдceдaтeлят нa Шoтлaндия Hиĸoлa Cтъpджън, ĸмeтът нa Лoндoн Caдиĸ Xaн и Toбиac Eлyyд – член на английския парламент, желаеха Джонсън да yдължи пpexoдния пepиoд, ĸoйтo дъpжи Beлиĸoбpитaния в eдинния пaзap нa блoĸa и я oбвъpзвa cъc зaĸoнoдaтeлcтвoтo нa EC дo края на 2020 година Ако удължаването стане факт,  пpeгoвopитe дa пpoдължaт и през 2021, осведоми Вlооmbеrg.  

 
" Лондон е смълчан " – рецесията с новия вариант през очите на една българка
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР